ZAM

Talk | Op zoek naar Mandela in Iran

Sunday 5 February, 2023 14.15 - 15.15 | Koninklijke Foyer, International Theatre Amsterdam

Marja Vuijsje, Farhad Goliardy, Mardjan Seighali, Bart Luirink & Zhinia Noorian. Gespreksleider Bahram Sadeghi.

Het verzet tegen een repressief regime is er een van alle tijden. Toen schrijver Marja Vuijsje bezig was met haar boek Volgend jaar in Iran zag ze duidelijke overeenkomsten tussen de strijd tegen Apartheid in Zuid-Afrika en de strijd die nu plaatsvindt in Iran: apartheid (niet op basis van ras maar van gender), verzetsbewegingen, politieke gevangenen.

Daarover, én over de verschillen gaat ze in gesprek met onder andere Mardjan Seighali, , schrijver en mensenrechtenactivist en voorzitter van het Humanistisch Verbond, Bart Luirink, schrijver en hoofdredacteur van ZAM Magazine en de Iraans-Nederlandse programmamaker en activist Farhad Golyardi. Journalist Bahram Sedeghi leidt het gesprek.

Over de gasten

Mardjan Seighali vluchtte begin jaren negentig met haar twee kleine kinderen van Iran naar Nederland. Ze maakte carrière in de hulpverlening en politiek en is momenteel directeur van de Stichting voor Vluchtelingstudenten UAF, de organisatie die haar steunde toen ze zelf studeerde. In 2019 kreeg ze de Comeniusprijs voor ‘haar betrokkenheid, wilskracht en inspirerend leiderschap’. Ze is als bestuurder actief bij verschillende maatschappelijke organisaties. Samen met Job Hulsman schreef ze het inspirerende boek ‘Tot op de dag’.

Farhad Golyardi is socioloog, onderzoeker, publicist en redacteur van Eutopia, een platform dat hij in 2002 samen met Shervin Nekuee opzette. Eutopia Foundation communiceert op verschillende manieren nieuwe ideeën over democratie, het Midden-Oosten, religie, en transnationaal burgerschap, in relatie tot kunst en politiek.

Bahram Sadeghi is geboren in Iran en werkt als freelance regisseur en presentator in Nederland. Hij schrijft voor verschillende landelijke bladen en organiseert debatten. Hij maakte televisieprogramma’s voor de VPRO als Waskracht en het wekelijkse actualiteitenprogramma Levy & Sadeghi (met Gideon Levy). Voor het tijdschrift Hollands Diep maakte hij een reportage over hoe hij drie weken als illegaal in New York leefde.

Bart Luirink was actief in de Anti Apartheids Beweging Nederland en werkte vervolgens bijna 20 jaar als correspondent in Johannesburg werkte. Hij publiceerde verschillende boeken waaronder Puur Goud, Andere Verhalen uit Zuid-Afrika en Zingende Pijnbomen, een Kroniek van Amsterdam, Zuid-Afrika.

Onderzoeker Zhinia Noorian,  kent het werk van de beroemde Iraanse dichter Parvin E’tesami (Teheran 1907 - 1941) als geen ander: ze schreef een proefschrift over de vrouw, die zich onbevreesd uitliet tegen het verstikkende, patriarchale systeem in haar land. In haar gedichten, die een grote invloed hadden op de Iraanse literatuur en cultuur, maakte ze zich sterk voor de positie van vrouwen en arbeiders. Als postdoc-kandidaat leidt Noorian het project Feminising Masculinity: Negotiating Gender Norms, waarin ze onderzoek doet naar de gender-gerelateerde aspecten van Soefi-heiligen die bekend staan als qalandars. Noorian werkt aan de Universiteit van Utrecht, Perzische en Iraanse studies.