Redactie boekenclub

Maryse Condé | 'Ze was een vrouw die in staat was onaardig te zijn en teleur te stellen'

De bewonderde schrijfster Maryse Condé overleed op 2 april 2024, 90 jaar oud. Ze werd in Nederland vooral bekend door haar historische epos 'Ségou'. De Marokkaans-Franse schrijfster Leïla Slimani eerde haar in de Britse krant The Guardian. Hier een citaat, plus korte reacties van andere Afrikaanse schrijvers.

Leïla Slimani in The Guardian

Condé is voor mij een buitengewoon rolmodel geweest. Ze hield er niet van te behoren tot de een of andere clan, of een etiket opgeplakt te krijgen. Ze was een vrouw van Guadeloupe maar zou zeggen dat ze haar geboorte-eiland niet begreep en zich daar ook niet begrepen voelde. In haar autobiografische 'What Is Africa to Me?', vertelt ze hoe het Afrikaanse continent, waar ze zo lang heeft gewoond en waaraan ze de epische roman Ségou wijdde, wel wat leek op een onbeantwoorde liefde, een passie die niet altijd wederkerig was. Die dubbele cultuur, dit leven balancerend zoals een vreugdevolle en melancholische tango, hadden we gemeen. Het is wat ik misschien wel het meest waardeerde aan Condé en wat onze tijd werkelijk nodig heeft: ze was een vrouw die in staat was onaardig te zijn en teleur te stellen, omdat zij zonder twijfel begreep dat dit de enige manier is om vrij te zijn en een groot schrijver. 

Lees het hele stuk hier.

 

Vamba Sherif op Facebook:

Maryse Condé is overleden! Ze was een van de meest onbevreesde en moedige schrijvers die ons bleef verrassen en opvoeden met elk werk! Rust zacht Grand Dame van de literatuur! Je hebt ons geïnspireerd en geleerd om met onkruidige ogen naar de wereld te kijken. Jij was onze inspiratie!

Alain Mabanckou op X

De Grande Dame van de mondiale letteren, Maryse Condé, is aan haar einde gekomen, en laat ons een oeuvre na dat is getekend door een zoektocht naar een humanisme gestoeld op de gevolgen van onze identiteiten en de scheuren van de Geschiedenis. RIP

Abdourahman Waberi op X:

'Maryse Condé was een liefhebbende en veeleisende grote zus. Ze heeft mij Columbia University laten ontdekken, tussen andere cadeaus, 25 jaar geleden. Ze was een groot schrijfster, een smulpaap, een vrouw van de wereld. Medeleven en condoleances voor de haren.'