Bijeenkomst 18/4

Boekenclub #4 | Over Chinua Achebe en Bernardine Evaristo

 

Donderdag 18 april, 19.30-21.00 uur bij ZAM, Tussen de Bogen 66, Amsterdam.

Over de oudste klassieker 'Things Fall Apart' (Chinua Achebe) en een van de nieuwste klassiekers, 'Girl, Woman, Other' (Bernardine Evaristo).

Met: Jeffrey Spalburg, Sharily Ortela, Vamba Sherif en anderen. 


Terug naar de African Writers Series, deel 2. Centraal staat de roman Things Fall Apart van Chinua Achebe, de allereerste titel in de legendarische AWS. Schrijver en comedian Jeffrey Spalburg las het boek voor het eerst en hij zal vertellen over zijn leeservaring. Hij schreef er al een artikel over op onze site. Een fragment: 

'Het is een rijk boek waarin verschillende thema’s de revue passeren: kolonisatie, het lot tegenover de vrije wil, cultuur tegenover verandering. Ik lees er vooral de rol van de vader in. De zwarte vader die koste wat het kost niet in dezelfde val wil lopen als dat zijn eigen vader deed. Dat is voor mij het grotere verhaal.

Door het bewust uiteenrukken van families konden zwarte vaders nooit vader zijn en is hun rol in de geschiedenis zoekgeraakt. Dit boek gaat niet over trans-Atlantische slavenhandel, maar dit is precies wat in de hele diaspora in extreme mate is gebeurd. En dat laat zich voelen tot op de dag van vandaag. Zo sterk dat je je, ondanks andere omstandigheden en een andere tijd, nu nog kan inleven in Onkwonko en zijn familie. Precies wat een goed boek zou moeten doen.'

We gaan op 18 april in discussie over dit boek: hoe kijken we er nu op terug, hoe relevant is Achebe's boodschap nog, heeft Achebe nog invloed op de jonge stroom schrijvers? Is het terecht dat dit als de oerroman van de moderne Afrikaanse literatuur wordt gezien? Zijn de romans van Ngugi, Armah, Serumaga, Emecheta of Ousmane eigenlijk niet beter?


Sharily Ortela is initiator en gespreksleider van de leeskring Reading in Black. Ze zal ons vertellen over deze leesclub. Het laatste boek dat zij bespraken is Girl, Woman, Other van de Nigeriaans-Britse schrijfster Bernardine Evaristo, dat bekroond werd met de Booker Prize in 2019. Het is een meeslepend epos met sterke vrouwelijke personages, geschreven in een experimentele stijl. Hoe beviel dat haar en de andere lezers? 

Vamba Sherif kon er niet bij zijn de vorige keer, net ziek terug uit de States, voor de presentatie van de Engelse vertaling van zijn roman The Emperor's Son. Maar we willen zijn verhalen natuurlijk nog wel horen. Hij kwam nazaten van de helden uit dat boek tegen en die hadden wel het een en ander op te merken.

We hopen jullie (weer) te zien op donderdagavond 18 april. 

Vamba Sherif, Wim Bossema, Bart Luirink