Vamba Sherif

Favoriet | 'The Beautyful Ones Are Not Yet Born' van Ayi Kwei Armah

Vamba Sherif koos een roman van een schrijver die eens de toon zette in de jonge Afrikaanse geschreven literatuur van de jaren zestig, maar nogal in de vergetelheid is geraakt.


De roman The Beautyful Ones Are Not Yet Born is de bekendste roman van de grote Ghanese schrijver Ayi Kwei Armah. De roman vertelt het verhaal van een niet met name genoemde man die een eenvoudig bestaan leidt in de Ghanese hoofstad Accra tijdens het regime van de eerste president van Ghana, Nkwame Nkrumah. De man is eerlijk en weigert omgekocht te worden, wat iedereen, inclusief zijn vrouw, heel vreemd, zo niet raar vindt.

Iedereen in het land, vertelt zijn vrouw Oyo hem, is corrupt en kan worden omgekocht. Maar de man luistert niet naar zijn vrouw, ook wanneer een bekende van hen met een voorstel komt waarmee de man en zijn vrouw snel rijk zouden kunnen worden. Het besluit om eerlijk te blijven en het rechte pad te blijven bewandelen maakt de man eenzaam in zijn wereld. Het maakt dat hij op onbegrip en woede stuit waar hij ook komt.

De titel van de roman is ontleend aan een bijschrift dat de man op de voorkant van een auto zag, The Beautyful Ones Are Not Yet Born. Bijschriften zijn overal in Afrika op auto’s te vinden, zowel op de voor- als achterkanten, variërend van Sweet Mother, tot God is Great, of Dieu Merci. The Beautiful Ones Are Not Yet Born, is waarschijnlijk bedoeld om aan te geven dat er nog mooiere vrouwen geboren zullen worden. Ayi Kwei Armah en zijn personage lazen in dat opschrift echter dat een betere tijd nog moet aanbreken in het land. Dat er hoop is.

Armah is een van de grootste schrijvers van Afrika, maar hij is minder bekend in het Westen dan de schrijvers Wole Soyinka en Chinua Achebe, omdat hij ervoor gekozen heeft zijn latere boeken niet in het Westen maar in Afrika uit te geven, vaak zelfs door de door hem opgericht uitgeverij Per Ankh.