Ernestine Comvalius

Kinderboekenweek | 'Kinderen van het drijfzand', Nigeriaanse vertelling krijgt Zilveren Griffel

Een Nederlandse prijs voor een Nigeriaans kinderboek. Efua Traoré brengt ook voor kinderen (en volwassenen) buiten Nigeria een verborgen, mythische wereld tot leven. 

 
In drijfzand kun je wegzakken, daar moet je voorzichtig mee zijn. Dat weet iedereen, behalve de hoofdpersoon uit het boek van de Nigeriaans-Duitse schrijfster Efua Traoré. Simi woont in de grootste stad van Nigeria, in het drukke Lagos, en wordt door haar moeder naar haar oma gestuurd die in een afgelegen dorp woont, dicht bij het oerwoud. De overgang is groot voor Simi, die haar oma voor het eerst meemaakt en zich de hele vakantie zonder internet en elektriciteit moet zien te vermaken. 

Ondanks de waarschuwing van haar oma om niet naar het drijfzand te gaan, blijkt zij niet opgewassen tegen de verleidelijke melodie die haar lokt, over het verboden pad, voorbij het rode meer, waar zij verdwijnt in het drijfzand. ‘Het roodachtige water leek te leven - het was dik en kolkte met slangachtige golven. Al haar zintuigen schreeuwden dat ze terug moest gaan, maar ze liep verder.’  (blz. 34)

Veel kinderen uit het dorp zijn verdwenen in het drijfzand en niet teruggekomen. Simi’s oma is geen alledaagse oma, zij is een priesteres van de godin Oshun en doet er alles aan om het raadsel te ontrafelen.

Mysterieuze vragen

Het boek is meeslepend geschreven. Als lezer ga je op zoek naar antwoorden op de mysterieuze vragen die de schrijver opwerpt. Waarom heeft Simi’s moeder het dorp de rug toegekeerd en het contact met haar moeder verbroken?  Hoe komt het dat zij Simi niets heeft meegegeven over het godenrijk, de legendes en magische verhalen van het dorp?

Kinderen van het drijfzand is een heerlijk boek om je in onder te dompelen. Je maakt kennis met de geestenwereld. Samen met Simi verdwaal je door heuvelachtige landschappen met hoge rotsen tussen de struiken, gifslangen en schorpioenen. Je hoort de tonen van een drumfeest en de snelle voetstappen van de traditionele Yoruba-dansgroepen. Verhalen over ruziënde godinnen Oya en Oshun die de droogte veroorzaken en de schuld krijgen van de verdwijning van de kinderen van het dorp. Een wonderlijke overrompelende wereld die haaks staat op Simi’s wereld  in Lagos. 

Kinderen van het drijfzand is eenvoudig geschreven, maar heeft verschillende verhaallijnen, goed uitgewerkte personages en een spannende opbouw. Het boek draag subtiel bij aan een positieve waardering van de Nigeriaanse tradities en mythische verhalen. 

Avonturen

Efua Traoré is opgegroeid  in een kleine stad in Nigeria en debuteerde succesvol met Kinderen van het drijfzand dat gebaseerd is op haar ervaring in die kleine stad. In het nawoord legt ze uit dat ze tot haar teleurstelling geen kinderboeken voor haar kinderen kon vinden waarin kinderen magische avonturen beleven in Nigeria of andere landen in Afrika. The Guardian noemde het een van de beste kinderboeken van 2021 en de Griffeljury die de vertaling heeft beoordeeld, kende het boek een Zilveren Griffel toe. 

Efua Traoré, Kinderen van het drijfzand. Vertaling Tjalling Bos. Uitgeverij Leopold. Categorie: 9+.

 

Ernestine Comvalius is auteur, oud-directeur van het Bijlmer Parktheater, voorzitter van het Internationaal Literair Festival Read My World en was voorzitter van de Griffeljury.