Redactie boekenclub

Uitgesteld tot september! | Een avond over Dambudzo Marechera met Tinashe Mushakavanhu

UITGESTELD! De avond over Dambudzo Marechera, die we hadden gepland voor maandag 8 juli, hebben we uitgesteld tot ergens in september. Nadere datum volgt. De aankondiging hieronder blijft hetzelfde. 

Marechera’s belangrijkste boeken: The House of Hunger, African Writers Series 207 en Black Sunlight, AWS 237.

Controverse was het levenselixer van de Zimbabwaanse schrijver Dambudzo Marechera. Zijn experimentele schrijfstijl, vol vrije associaties, indringende beelden en vaak nare seksuele passages vielen enorm op tussen de andere romans en verhalenbundels in de vermaarde African Writers Series van Heinemann Educational Books. Hij werd door mede-auteurs bewonderd en geprezen, maar even vaak beschimpt. Hij zou eerder thuishoren bij westerse experimentele auteurs, van wie hij de werken verslond, en geen voeling meer hebben met de Afrikaanse culturen.

Hij genoot van zulke ruzies, hij cultiveerde wilde verhalen over hemzelf. Hij liet zich door zijn uitgever van Londen naar Berlijn vliegen zonder een paspoort en gooide met het servies bij het in ontvangst nemen van een literaire prijs van het dagblad The Guardian

In 1982 keerde hij terug in Zimbabwe, toen net twee jaar onafhankelijk. Op onze clubavond zullen we beelden laten zien van Marechera die door het dolle heen is van vreugde, maar al snel de pest in heeft omdat de troep en de armoede in de hoofdstad Harare nog even erg zijn en zich plotseling misbruikt voelt door de filmmaker, ruzie zoekt en de samenwerking verbreekt.

Hij leefde een tijd in het park en op straat. Dronk meer whisky dan dat hij at en stierf in augustus 1987 aan uitputting en waarschijnlijk aidsbesmetting.

Hij kreeg al zijn volgeschreven vellen niet meer uitgegeven bij Heinemann, omdat hij geen zin had in allerlei aanpassingen. Wel verscheen er werk bij Zimbabwaanse uitgevers. Veel is postuum verschenen bij Baobab Books, onder redactie van zijn Duitse beschermvrouw, minnares en hoedster van zijn literaire nalatenschap, Flora Veit-Wild. Zij publiceerde in 2020 een biografie over Marechera plus haar eigen memoires: They Called You Dambudzo.

De Zimbabwaanse literatuuronderzoeker Tinashe Mushakavanhu heeft zich gespecialiseerd in het werk van Marechera en ook in de mythe-vorming, zijn postume rol als cult-schrijver en de soms felle discussies die tot de dag van vandaag voortduren. Hij zal op onze boekenclubavond via zoom vanuit Oxford, waar hij aan de universiteit werkt, over dit alles vertellen en onze vragen beantwoorden.

Wim Bossema interviewde Marechera twee maanden voor zijn dood. Eerst samen met collega-schrijver Charles Mungoshi en de volgende morgen nog eens apart. Een bizarre ontmoeting, waarover hij wat zal vertellen.

Fotograaf Ernst Schade portretteerde toen de twee schrijvers. Een jaar eerder maakt hij foto's van Marechera, die overal opduiken omdat de schrijver zich niet gauw liet fotograferen. Op de ZAM-site schreef Ernst Schade er een stukje over. Zie ook: ernstschade.com

De Boekenclub van lezers en schrijvers is een initiatief van ZAM. De toegang tot bijeenkomsten is gratis maar een financiële bijdrage is welkom op rekening NL16 INGB 0003 6551 77 t.n.v. Stichting ZAM-net o.v.v. Boekenclub. 

Leuk als je er op 8 juli bij bent. En fijn als je je even aanmeldt!  

Lees meer over Marechera hier en hier.