03/07/2018

Mandela 100

Mandela100 / By ZAM

Op 18 juli 2018 is het 100 jaar geleden dat Nelson Mandela werd geboren. Dit eeuwfeest wordt wereldwijd gevierd onder de titel Mandela100. In Nederland is ZAM initiatiefnemer van een aantal eigen activiteiten en ook aanjager van activiteiten door anderen.

'Building a World beyond them and Us' is ons motto en sluit direct aan bij ZAM's Mandela100 programma.

In Mandela's leven van verzet, strategisch inzicht, doorzettingsvermogen, verzoeningsgezindheid en staatsmanschap ligt tal van lessen en ervaringen besloten die van belang zijn voor het hier en nu. Herdenken wordt vooruitzien voor wie bouwen aan een wereld van gelijkheid, voorbij 'zij en wij'.

 

Het Mandela100 programma

Apartheid Revisited

2 maart 2018: Lancering van de interactieve webapplicatie Apartheid Revisited. Dit project is een idee van grafisch vormgever Ruiter Janssen. De interactieve webapplicatie brengt Apartheid weer onder de aandacht in een nieuw jasje: feitelijk, overzichtelijk en aantrekkelijk vormgegeven. Apartheid Revisited is het product van een samenwerking tussen Ruiter Janssen, Afdeling Buitengewone Zaken en ZAM. Kijk zelf op: www.apartheidrevisited.com

How do you want me to look?

“How do you want me to look?”, deze vraag stelde president Mandela in 1994 tijdens zijn eerste officiële bezoek aan Nederland aan fotograaf Sander Veeneman. Veeneman's foto vormt het uitgangspunt van een fotografisch drieluik dat ZAM als expositie aanbiedt in het kader van Mandela100. De andere twee foto's van Mandela werden gemaakt door Daniel Koning, twee dagen na Mandela's vrijlating in 1990 en door Kadir van Lohuizen. Hij trof Mandela op het vliegveld van Johannesburg eind 1990.

De mini-expo bestaat uit vier panelen (110X70 cm), de drie portretten en een titelpaneel. De expositie is te huur of te koop. Voor meer informatie neem contact op met Laurens Nijzink (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.).
Opbrengsten uit de verkoop en verhuur van de mini-expositie komen ten goede aan de uitvoering van ZAM's Mandela100 programma.

Mandela Landscape

Mandela Landscape is een kunstwerk speciaal voor ZAM vervaardigt door fotograaf Anton Corbijn en kunstenaar Berend Strik. Deze kunstdruk kan deel uit maken van de mini-expo "How do you want me to look?" maar wij bieden het ook te koop aan als op zichzelf staand kunstwerk. Voor meer informatie over de Mandela Landscape zie hier.

Webpagina Mandela100

Maandag 9 juli lanceert ZAM de webpagina Mandela100. Deze pagina voegen we toe aan de vertrouwde ZAM-website en is geheel gewijd aan alles wat met Mandela's 100ste geboortejaar te maken heeft. De pagina kent een selectie uit de internationale agenda van activiteiten in het kader van Mandela100 en een pagina met daarin artikelen over de (invloed van) Mandela. Op deze website wil ZAM organisaties en initiatieven rondom Mandela100 bij elkaar brengen alsmede in tekst, beeld en geluid bijdragen publiceren over de betekenis van Mandela's erfenis voor het hier en nu.

Heeft u mogelijk kopij voor de webpagina, wilt u een evenement/activiteit doorgeven voor d agenda, wilt u aanvullende informatie of heeft anderszins een vraag? Neem contact op met ZAM: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Bellen kan ook: 06 14585456 (Laurens) of 020-5318497.

In conversation with Graça Machel

[ Onder voorbehoud ] Op 15 oktober 2018 zal ZAM in samenwerking met het Amsterdamse Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) een publieke avond verzorgen met als hoofdgast Mandela's weduwe Graça Machel. Mevrouw Machel is een internationaal voorvechtster van vrouwen- en kindrechten en sinds decennia een sociaal en politiek activiste. In 1998 trouwde Machel met Nelson Mandela.

Special: De Toekomst van Nelson Mandela

Bijzondere herinneringseditie, verschenen na het overlijden van Nelson Mandela. Met bijdragen van onder meer Anton Corbijn, Marlene Dumas, Gerda Havertong, Ed van Thijn, Evelien Groenink, Bram Vermeulen, Lieve Joris, Kadir van Lohuizen, Sander Veeneman, wijlen Coen Stork, Daniel Koning e.a. Blader door de editie hier. Bestel de print editie hier www.zammagazine.com/store.

ZAM's Nelson Mandela Lezing

Verdeeldheid in de wereld neemt toe: muren verrijzen, grenzen gaan op slot, xenofobie, wit-privilege, maatschappelijke uitsluiting en economische ongelijkheid worden er niet minder op.
Maar gelukkig we zien ook allerlei tegenbewegingen opkomen. Onderzoeksjournalisten, activisten, kunstenaars, fotografen en andere creatieven mobiliseren een groeiende groep mensen die zich tegen onrecht teweerstelt.

De Lezing wil kritisch reflecteren op de relevantie van Nelson Mandela's werk en visie voor het hier en nu. Geeft het gedachtegoed en handelen van deze Zuid-Afrikaanse vrijheidsstrijder en anti-Apartheids president nog handvatten om huidige maatschappelijke problemen aan te pakken?

ZAM gelooft in de kracht van het woord. De Nelson Mandela Lezing is geworteld in de gedachte dat verhalen bij kunnen dragen aan een meer rechtvaardige en inclusieve samenleving. De Lezing wil daarom debat en meningsvorming stimuleren over zaken als rechtvaardigheid, gelijkheid, solidariteit en maatschappelijke tweedeling.

Comité van Aanbeveling: Jozias van Aartsen (Plaatsvervangend burgemeester van Amsterdam), Conny Braam (schrijfster, oud-voorzitter Anti-Apartheids Beweging Nederland), Adriaan van Dis (schrijver), Hennah Draaibaar (producent, Paramaribo), Marjan Goslings (oud-rechter), Zakes Mda (schrijver, VS/Zuid-Afrika), Mpho Tutu – van Furth (dominee, Nederland/Zuid-Afrika), Henk Wals (directeur IISG).

De Nelson Mandela Lezing is gepland op 15 december 2018 en komt tot stand in nauwe samenwerking met de Nelson Mandela Foundation in Zuid-Afrika.

Uitgebreide agenda van Mandela100 activiteiten

Een uitgebreide agenda treft u aan op www.africaserver.nl/agenda/mandela100

 

Het Mandela100 programma van ZAM wordt ondersteund door de ASN Foundation, de Leeuwenstein Stichting, Houthoff Advocaten, Zanele Muholi, Marlene Dumas en een groeiend aantal particuliere donateurs.

Heeft u vragen? Schroom niet om contact op te nemen met ZAM:

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.of This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Telefoon: 020 5318497 of 06 14585456

Adres: Tussen de Bogen 66, 1013 JB Amsterdam